Månekalender

Månedage

Fra varulve – som eksempelvis den dygtige og afholdte lærer Lupus i Harry Potter-bøgerne – til den berømte scene i Dommedag Nu med Marlon Brando, som den gale eller geniale Oberst Kurtz, der bader sin skaldede isse og får den til at minde om en måne.

Vi mennesker har altid været fascineret af månen – og måske især af fuldmånens indflydelse på os.

I Astanga Yoga praktiserer man normalt seks dage om ugen – der er faktisk seks forskellige yogaserier(!), men selv om man ‘kun’ laver første serie, holder man stadig en dag fri uden at praktisere (som det så fint hedder).

Man holder altså en dags pause hver uge. Men derudover laver man heller ikke sin yogapraksis (asanas-praksis) på fuldmånedage og nymånedage.

Foto: Darren Price

Jorden består af 70% vand – kroppen ligeså

Den officielle grund er, at fordi vores kroppe består af 70% vand, er vi meget påvirkelige overfor månens positioner. Den indflydelse de har på tidevandet afspejler sig i vandet i vores kroppe.

Ved fuldmåne er vi mere ivrige og måske derfor overmodige, vi har derfor en tendens til at praktisere mere kraftfuldt, hvilket kan føre til skader. Ved nymåne er vores kroppe derimod mere skrøbelige, hvilket også kan føre til skader.

Så hvis du laver din Astanga Yoga asanas praksis seks dage om ugen – og kun holder lørdag fri, hvilket traditionen foreskriver, anbefales det, at du også holder pause fra din praksis på såkaldte månedage – både ved nymåne og fuldmåne.

Både yogalærer og præst

Sri K. Pattabhi Jois (1915–2009) – som kærligt blev kaldt Guruji af sine mange elever og følgere verden over var født ind i en præstefamilie (Brahmin-familie). Han var derfor også leder ved diverse ceremonier og ritualer som ifølge indisk tradition især foregår omkring nymåne og fuldmåne.

Jois var derfor travlt optaget på disse dage – hvilket også kan være en mere uofficiel grund til, at han ikke underviste i yoga på de dage og skolen derfor var lukket.

Hvad enten dette uofficielle rygte har et gran af sandhed i sig eller ej – så er de ekstra dage uden asanas praksis kærkomment for de mange Astanga yogier verden over, der laver deres praksis seks dage om ugen. Også undertegnede.

Nedenstående er en månekalender for 2018 og 2019 med præcise tidspunkter for månens faser. Fuldmånedage og nymånedage er med fed.

Foto: Stephen

Månepositioner 2022

Året 2022 har 12 fuldmåner og 13 nymåner. I April er der to nymåner og én fuldmåne. Hver anden måned har én fuldmåne og én nymåne. I Maj og i November er der en måneformørkelse.